Wednesday, November 3, 2010

USDolar Seperti Tisu Tandas - Tun M

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang

Katanya, dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.

“Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Bagaimanapun, kata bekas Perdana Menteri itu, dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli.

Mengulas lanjut kata beliau, penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu, menyumbang kepada krisis,” katanya.

Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.

“Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka, akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa,” kata Dr. Mahathir.

Terdahulu dalam ucaptamanya, negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada, yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.

Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan, sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna, katanya.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang, tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang,” katanya.

Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif, bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan.

Sumber : www.utusan.com.my

p/s : lama x dengar khabar mas....cikgu saidatul mastura..

6 comments:

Kazrina said...

Disebabkan rindu nak baca entry terbaru dari Bidadarindu, akak hentam baca je entry ni sampai habis. Lama tak update, semuanya ok ke? Yan dan anak2 sihat?

Hafidzin said...

orang sibuk buat catering sini sana Ina, tu yg sibuk sgt tu. Duit pun lebat la masuk tu yg boleh beli belacan berketul2..

bidadarindu said...

kak kaz - ada jugak org nak baca n3 dari bidadarindu yek..he he..ahh ahh lama x update..antara sbbnya

1.sibuk
2.bila x sibuk mood nak tulis tu plak x dek..he he..

sume ok sajek..yan makin2 sihat..he he..danish ngan cinta x brape sihat...demam,batuk,selsema..musim la skrg...
dok shah alam x nak pun calling2 yek...

bidadarindu said...

k.sayang - sibuk catering mmg ye...yg best tokey la...kita nie makan gaji jek..x lepas pun buat beli belacan...dapat lepas beli pampers anak pun jadi la..

Kazrina said...

Alah, akak dok tunggu juga bidadarindu jemput gi rumah tp sampai sudah tak ada pun.

bidadarindu said...

ala kak,bukan x nak ajak tapi bidadarindu pun tumpang umah orang..umah sendiri x duduk..he he..next time kalau bidadarindu dah dok umah sendiri,ajak tapi kalau x datang siap la ye...he he he..