Wednesday, July 14, 2010

Impian 5

Ok...let's talk about rich again...semua org suka sangat bila cerita pasal duit, pasal kaya kan......

Selain daripada Saving dalam Bank ABC, ASB,Unit Trust, ada satu lagi saving...--> KWSP dividen KWSP bagi Tahun 2008 -->4.50% & bagi Tahun 2009 -->5.65%
boleh refer kat sini.
Masih rendah jugak if nak banding ngan ASB...

Apa menda lagi yang semua orang boleh / mampu miliki, boleh simpan dan dalam masa yang sama harga dia sentiasa meningkat???

Apa yang aku nak share kat sini sama gak mcm saving yang dah diceritakan dalam Impian 4...Long term Saving...mana ada dalam dunia nie simpan duit ari nie RM10, esok lusa beranak jadi RM100...Skim cepat kaya je ada cam tu...Ataupun..."Dengan izin Allah,daun-daun kering boleh menjadi duit....ha ha ha..." bestnya....

Jawapan bagi entry2 Impian, Impian1,Impian 2, Impian 3 dan Impian 4 adalah....

EMAS.....Simpan EMAS...



Naper banyak cik kak2, makcik2 bila gi kenduri kawin ker, raya ker, gi mana2 majlis suka pakai Emas...dan kita pun akan terbeliak bijik mata bila nengok org dok pakai gelang emas sampai ke ketiak...rantai emas sampai rabak leher2 sbb berat sangat...Banyak duit tu.....he he...

Cuba ingat2 balik, EMAS masa nak kawin dulu, 1gram masa tu beli berapa RM...?? Cuba gi kedai Emas tengok tahun 2010 nie 1 Gram berapa RM...Nampak x???

So...berdasarkan statistik yang dibuat (cewah, mcm ayat buku @ skema kaz pulak..he he..) purata kenaikan harga emas dalam masa setahun ialah 20 - 25%...

Dan yang paling memeranjatkan sekali, purata % kenaikan pada tahun lepas ialah sebanyak 37%....Wowwww...

Cuba Calculate RM10,000 yang kita ada tu, kita beli Emas...37% maknanya...RM3700 tu...Yahoooooo.....Pakcik Kayooooo......

So...Apa lagi...buat saper2 yang nak sambut birthday x lama lagi tu jangan lupa masukkan dalam list hadiah nak mintak dari husband tu....(macam kenal jek saper...DALAM MENITI BAHAGIA, CINTA ITU PENTING, DALAM MERASA BAHAGIA, KASIH ITU PERLU, DALAM MEMUPUK BAHAGIA SAYANG ITU MESTI, DALAM HATI PASTI BERBUNGA BAHAGIA - Jiwang Giler...He He...)

4 comments:

kazrina said...

Ooo, ngata orang ya? Nama pun cikgu, kena skemalah sikit kan. Anak murid pun ada yg baca blog akak. Kan hilang pula respect diorg kat cikgu depa yg control ayu lg bersopan santun dlm kelas ni.

bidadarindu said...

Ngata depan2 x per..Jangan ngata belakang...he he..

dulena said...

Akhirnya ...Abih episod IMPIAN..... dan bermulanya satu perjuangan untuk mencapai IMPIAN...

bidadarindu said...

yap betul tu..dah lama sangat kita semua punya impian...